Gerunds, Infinitives and Participles Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Gerunds, Infinitives and Participles. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - The officials were planning ... the meeting but the investors were not willing ... the discussion.

A - to postpone / to stop

B - postponing / stopped

C - to postpone / stopping

D - have postponed / to have stopped

Answer : A

Explanation

An infinitive has the exact job as that of a gerund, however the difference is that while a gerund is formed by using verb + "ing", infinitives are formed by using "to" + verb/verb phrase.

Q 2 - He protested when he was asked ... his plaster-cast for security checking.

A - opening

B - being opened

C - to open

D - To opened

Answer : C

Explanation

An infinitive has the exact job as that of a gerund, however the difference is that while a gerund is formed by using verb + "ing", infinitives are formed by using "to" + verb/verb phrase.

Q 3 - Alisha was not expecting ... out on prom night.

A - asking

B - being asked

C - to ask

D - to be asked

Answer : D

Explanation

An infinitive has the exact job as that of a gerund, however the difference is that while a gerund is formed by using verb + "ing", infinitives are formed by using "to" + verb/verb phrase.

Q 4 - He demanded ... in the planning of the project.

A - including

B - being included

C - to include

D - to be included

Answer : D

Explanation

An infinitive has the exact job as that of a gerund, however the difference is that while a gerund is formed by using verb + "ing", infinitives are formed by using "to" + verb/verb phrase.

Q 5 - My neighbor suggested ... the dog out to walk.

A - to take

B - being taken

C - taking

D - to be taken

Answer : C

Explanation

A gerund is used as a noun, but is formed by using verb/verb phrase + "ing". It is not the main verb in a sentence and is used to mention the reasons of the action taking place.

Q 6 - He must exercise more up his muscles.

A - Build

B - To build

C - Building

D - Built

Answer : B

Explanation

An infinitive has the exact job as that of a gerund, however the difference is that while a gerund is formed by using verb + "ing", infinitives are formed by using "to" + verb.

Q 7 - She was ... by the skill of the pilots

A - Fascinate

B - To fascinate

C - Fascinating

D - Fascinated

Answer : D

Explanation

A participle is used as an adjective, although it is formed by using verb + ("-ing, -ed, -en, -d, or -n). The difference between a gerund and a participle is that a participle cannot exist without a noun.

Q 8 - He is planning out for dinner tonight.

A - Going

B - Gone

C - To go

D - To going

Answer : C

Explanation

An infinitive has the exact job as that of a gerund, however the difference is that while a gerund is formed by using verb + "ing", infinitives are formed by using "to" + verb.

Q 9 - I will love and visit you.

A - To come

B - Coming

C - To coming

D - Came

Answer : A

Explanation

An infinitive has the exact job as that of a gerund, however the difference is that while a gerund is formed by using verb + "ing", infinitives are formed by using "to" + verb.

Q 10 - Do you mind me a hand here?

A - Gave

B - Giving

C - To giving

D - To give

Answer : B

Explanation

A gerund is used as a noun, but is formed by adding an action-word with "ing". It is not the main verb in a sentence and is used to mention the reasons of the action taking place

verbal_ability_gerunds_infinitives_participles.htm
Advertisements