Modals and Usages Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Modals and Usages. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - ... I have some cream on my coffee, please?

A - Must

B - Have to

C - May

D - Would

Answer : C

Explanation

"May I" is a question form used to ask permission.

Q 2 - My brother ... dance very well.

A - Can

B - May

C - Must

D - Should

Answer : A

Explanation

"Can" is used to speak about ability of the doer in the present or future. Similarly, "Cannot" is used to speak about the inability of someone in doing an action in present or future.

Q 3 - You ... told him to come home earlier.

A - Might have

B - Must have

C - Would have

D - Will have

Answer : D

Explanation

"Could" is used to speak on the ability of the doer in the past time. Similarly, "Could not" is used to speak about the inability of someone in doing an action in present or future.

Q 4 - I ... get a new razor. This one keeps cutting me.

A - Have to

B - Must

C - Has to

D - Might

Answer : A

Explanation

"Have to" is used in situations where the action is a compulsory thing to do.

Q 5 - You ... be at the theater before 15 minutes. The movie has already begun.

A - Should

B - Ought to

C - Were supposed to

D - Needed to

Answer : C

Explanation

Were supposed to" is used when the action was expected.

Q 6 - Yuvraj batted very well but I ... get him bowled in the end!

A - Could

B - Was able to

C - Need

D - Ought to

Answer : B

Explanation

Was/is able to" is used as a replacement of "can or could" when talking about achievements.

Q 7 - Rahul ... play cricket for a long time now.

A - Couldnt

B - Havent been able to

C - Cant

D - Not able to

Answer : B

Explanation

Was/is able to" is used as a replacement of "can or could" when talking about achievements.

Q 8 - You ... such things to her! That was really mean of you.

A - Didnt ought to say

B - Ought not to say

C - Ought not to have said

D - Ought to have not said

Answer : C

Explanation

"Ought to, should" are used to suggest actions, provide opinions and give advice. And "Ought not to, shouldn't or should not" are used to suggest and advice to not do the actions.

Q 9 - You ... this lovely a dress so cheap! You got to be lying!

A - Cant have bought

B - Mustnt buy

C - Shouldnt have bought

D - Couldnt have bought

Answer : A

Explanation

"Cannot" is used to speak about the inability of someone in doing an action in present or future, and also about predicting an action with some accuracy.

Q 10 - Tom rather sit on the desk than lie on the floor.

A - Shall

B - Could

C - Would

D - Must

Answer : C

Explanation

"Would, would not" is also used to make claims of some actions happening with some accuracy.

verbal_ability_modals_usages.htm
Advertisements