Analogy Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Analogy. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

In the following question, comparison is made. According to the comparison stated, answer the question.

Q 1 - Bird is related to cage similarly dog is related to

Options :

A - Hole

B - Nest

C - Kennel

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Option C is correct because dog stays in kennel like a bird in cage.

In the following question, comparison is made. According to the comparison stated, answer the question.

Q 2 - Serial is related to episodes similarly book is related to

Options :

A - Contents

B - Credits

C - Corners

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Option A is correct because serials have episodes similarly books have contents.

In the following question, comparison is made. According to the comparison stated, answer the question.

Q 3 - Boy is related to handsome similarly girl is related to

Options :

A - Beautiful

B - Ugly

C - Proud

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Option A is correct as a boy is related to handsome then the girl is related to beautiful.

In the following question, choose the option which shows common feature in the relationship given in each question.

Q 4 - Iodine: chlorine : fluorine

Options :

A - All these represent halogens in periodic table.

B - All these are solids in different conditions.

C - All are gases.

D - All are non-elements.

Answer : A

Explanation

All the above are halogens in periodic table.

In the following question, choose the pair/group of words that show the same relationship as given at the top of every pair/group.

Q 5 - Birds nest : Beijing

Options :

A - Swimming pool : Kashmir

B - Barabati stadium : Cuttack

C - Leather : Lucknow

D - Raincoat : cold

Answer : B

Explanation

Birds nest is in Beijing, Barabati stadium is in Cuttack.

In the following question, comparison is made. According to the comparison stated, answer the question.

Q 6 - Rural is related to urban similarly village is related to

Options :

A - State

B - Town

C - Kit

D - None of the above

Answer : B

Explanation

Option B is correct because rural is the opposite of urban similarly village is the opposite of town.

In the following question, comparison is made. According to the comparison stated, answer the question.

Q 7 - Hindu is related to temple similarly Muslim is related to

Options :

A - Bible

B - Predicts

C - Church

D - Mosque

Answer : D

Explanation

Option D is correct because like a Hindu goes to temple to offer prayers similarly a Muslim goes to a mosque for the same purpose.

In the following question, comparison is made. According to the comparison stated, answer the question.

Q 8 - Don Bradman is related to cricket similarly Jesse Owens is related to

Options :

A - Athletics

B - Gymnastics

C - Rugby

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Option A is correct because Don Bradman is a famous name in cricket similarly Jesse Owens is a famous name in athletics.

In the following question, comparison is made. According to the comparison stated, answer the question.

Q 9 - Diwali is related to light similarly holi is related to

Options :

A - Zoo

B - Dark

C - Colour

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Option C is correct. As Diwali is a festival of lights similarly Holi is a festival of colours.

In the following question, choose the pair/group of words that show the same relationship as given at the top of every pair/group.

Q 10 - Plassey : 1757

Options :

A - Mumbai : 1834

B - Delhi : 1750

C - Buxar : 1764

D - None of the above

Answer : C

Explanation

The above question has historical resemblance. Battle of plassey happened in 1757 and battle of buxar happened in 1764.

reasoning_analogy.htm
Advertisements