- Reasoning - Home
- Reasoning - Overview
- Reasoning
Passage and Conclusions Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Passage and Conclusions. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Passage
In India, urban expansion is happening at good rate but urban services have not expanded fast enough to cope with it. In the urban area, both the public and private infrastructure quality has declined. Public includes water and sewage systems and private includes low income area housing and others. It seems clear about the impact of the environment in which we and our children live. The rise in absolute poverty and decline in average food availability are pointing in the same unsatisfactory directions.
Conclusion −
Q 1 - Rural areas have lower birth rate as compared to urban areas.
A candidate is required to mark the answer in the following ways −
I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.
II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.
IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.
V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.
Answer : (c)
Explanation
Data regarding comparative birth rate are not given in the passage hence it is adequate.
Passage
Many factors are responsible for Cardiac myopathy. An assailment from one of the 20 identified viruses, long term alcohol abuse and blood pressure could bring it on, and becomes hereditary and is even transformed to families. Some days ago, a radical incipient surgery procedure has been launched in India, is holding out fresh hope. Indian technique allows patients to go home a fortnight after the operation to lead a near-mundane sedentary life. The condition is marked by increase in the size of heart`s chambers and a decrease in the efficiency of pumping.
Conclusion −
Q 2 - The disease cardiac myopathy slows down the heartbeat.
A candidate is required to mark the answer in the following ways −
I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.
II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.
IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.
V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.
Answer : (b)
Explanation
Conclusion here is probably true because it is given in the last line that this happens when pumping rate decreases and enlargement occurs to the heart.
Passage
Many factors are responsible for Cardiac myopathy. An assailment from one of the 20 identified viruses, long term alcohol abuse and blood pressure could bring it on, and becomes hereditary and is even transformed to families. Some days ago, a radical incipient surgery procedure has been launched in India, is holding out fresh hope. Indian technique allows patients to go home a fortnight after the operation to lead a near-mundane sedentary life. The condition is marked by increase in the size of heart`s chambers and a decrease in the efficiency of pumping.
Conclusion −
Q 3 - The efficiency of the heart is inversely proportional to the size of the heart.
A candidate is required to mark the answer in the following ways −
I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.
II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.
IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.
V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.
Answer : (a)
Explanation
This conclusion is definitely true because it is stated in the passage that the condition is marked by an increase in the size of heart`s chamber and a decrease in efficiency of pumping.
Passage
Turkey votes for Islam! Islam wins ! America loses! this is how the Muslim world greeted the news on November 1 that turkey`s ruling party, the Islamist Justice and Development Party (AKP), won an unexpected landslide victory in the country`s snap elections, commanding just more than 49 % of the vote. Across Europe, Turkish immigrations voted massively for the AKP. In both Belgium and the Netherlands, a dizzying 70% of Turkish voters supported Erdogan`s party, as did 68.8% in Austria. Close behind were Germany (nearly 60%) and France(56%). Put another way, more European Turks per capita supported the Islamist party than did voters in Turkey itself.
Conclusion −
Q 4 - Muslim world is happy with the election result of Turkey.
A candidate is required to mark the answer in the following ways −
I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.
II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.
IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.
V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.
Answer : (a)
Explanation
This conclusion is correct as we can infer it from the first line of the passage.
Passage
At the India-Africa forum, summit was held at New Delhi in which heads of 41 state government of 54 countries in Africa have participated. It was ended on 29 October and had witnessed larger gathering of foreign dignitaries in New Delhi since 1983 summit. The information was passed as: India wants to energise its relations with the continent with which it had politically strong bonding after independence but could not get success. This is the current governments huge success in involving delegates from a large number of African nations. The number of Africans turning over to India was also maximum since ever.
Conclusion −
Q 5 - Before 1983 there were big gatherings of African nations in our country.
A candidate is required to mark the answer in the following ways −
I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.
II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.
IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.
V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.
Answer : (a)
Explanation
It is stated in the 4th line of the passage so this conclusion is true.
Passage
Prime minister Narendra Modi`s visit to America has cemented his reputation as a potential game changer for the fortunes of our country and the game surely changes. Modi was unwelcome in America till not very long ago, but on September 28, at Madison square garden in new York, as a record attendance of desi Americans and suitably impressed but curious Yankees treated him like a rock star. A few American congressmen were also seen sharing the stage with him. Modi is now acceptable to America not because it has suddenly decided to credit his sense of remorse for the Gujarat riots and emphatic judicial acquittal in the matter. It is the clear mandate to lead with vision and purpose that he has from the people of global swing economy that the Americans dare not overlook, and it suits him fine.
Conclusion −
Q 6 - America had banned Modi to visit the country.
A candidate is required to mark the answer in the following ways −
I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.
II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.
IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.
V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.
Answer : (a)
Explanation
This conclusion is true as it is mentioned in the third line of the passage.
Passage
Make in India is a new national programme aims to change India into a global manufacturing hub. Proposals inside it suggest companies to invest in India to make it a power hub of manufacturing. Aim is to create sufficient job in 25 sectors such as automobiles, aviation, IT, pharmaceuticals, construction, defence manufacturing and railways etc. Along with this, the government will also identify some domestic companies having leadership in innovation to help them turn into global champion.
Conclusion −
Q 7 - IT and other sectors that are included in make in India dont have much jobs to offer.
A candidate is required to mark the answer in the following ways −
I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.
II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.
IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.
V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.
Answer : (b)
Explanation
This conclusion is also probably true.
Passage
Long-term viability of large multipurpose projects has yielded enough evidence for us to unhesitatingly conclude that all such projects are counterproductive and anti-poor. This is accomplished through years of international experience and debates. As per the given information available on the subject, fuelling such a project on the component of those who ought to ken better must be optically discerned as an irresponsible act.
Conclusion −
Q 8 - Some people wants to build large multi-purpose projects.
A candidate is required to mark the answer in the following ways −
I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.
II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.
IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.
V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.
Answer : (a)
Explanation
This conclusion is true as it is mentioned in the last lines of the above passage.
Passage
BIS certification marks scheme has an essential feature where certified products go through independent testing. BIS has more than eight laboratories in India which are in a position to issue more than 42000 test reports in a year. The testing facilities is always augmented and modernised and these laboratories are always constantly expanded. BIS has also approved two hundred and eighty laboratories in public and private sectors for testing products under its certification scheme.
Conclusion −
Q 9 - The BIS is an autonomous body.
A candidate is required to mark the answer in the following ways −
I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.
II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.
IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.
V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.
Answer : (b)
Explanation
This is probably true as no clear idea is given.
Passage
Nearly 100 million people in India lack access to safe drinking water and over 700 mn continue to defecate in the open. Over 600000 children under 5 years lose their lives to water and sanitation related diseases like diarrhoea and pneumonia every year. In this context, the recent launch of the swacch bharat abhiyan(the clean India campaign) by our PM Modi can be seen as a welcome and much needed step. However, if the campaign is to go beyond symbolism and actually achieve the goal of making India open-defecationfree by 2019, it needs a multi-pronged strategy. The swacch bharat concept is launched to pave access for every person to sanitation facilities. We have to achieve this by 2019 as a befitting tribute to the father of the nation Mahatma Gandhi on his 150th birth anniversary.
Conclusion −
Q 10 - Mahatma Gandhi had a dream to make India clean.
A candidate is required to mark the answer in the following ways −
I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.
II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.
IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.
V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.
Answer : (b)
Explanation
Our government has plans to achieve this by 150th birth anniversary of bapu. So we can assume that bapu had a dream to make India clean, hence the conclusion is true.