Classifications Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Classifications. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - Home

B - City

C - Town

D - Country

Answer : A

Explanation

Except home, all others are human settlements.

Q 2 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - Snapshot

B - Shading

C - Diagram

D - Painting

Answer : A

Explanation

All others are done on paper.

Q 3 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - Brother

B - Aunt

C - Niece

D - Mother

Answer : A

Explanation

All others are female relationships.

Q 4 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - Inch

B - Litre

C - Centimetre

D - Yard

Answer : B

Explanation

All others are different units to measure length.

Q 5 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - Hatred

B - Allergy

C - Sympathy

D - Help

Answer : D

Explanation

All others are human feelings.

Q 6 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - Huge

B - Heavy

C - Tiny

D - Big

Answer : B

Explanation

All others are used to denote size.

Q 7 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - Australia

B - Asia

C - America

D - India

Answer : D

Explanation

Except India, all others are continents.

Q 8 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - Whistle

B - Sneeze

C - Cough

D - Hiccup

Answer : A

Explanation

All others are disease or human spontaneous acts but whistling is voluntary act.

Q 9 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - FEB

B - QPM

C - NMK

D - KJG

Answer : C

Explanation

Except option C, all other words have gap of two letters between their 1st and 3rd letter.

Q 10 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - LHJ

B - RMP

C - ZVX

D - FBD

Answer : B

Explanation

Except option B, all other words have a single letter gap between their 2nd and 3rd letter.

reasoning_classifications.htm
Advertisements