Statement and Arguments Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Statement and Arguments. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 1 - Statement: Should there be complete ban on manufacturing tobacco?

Arguments:

I. Yes, Tobacco is very expensive.

II. No, many people are already addicted to it. So, banning it may create problems.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : D

Explanation

Being expensive or getting much addicted to it are not the proper explanation. So, none of the arguments are strong.

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 2 - Statement: Should India ban Chinese products in its market?

Arguments:

I. Yes, local manufacturers will be benefited.

II. No, it will hamper bilateral relationships.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : B

Explanation

There are other means of getting benefit in business but stopping Chinese products will definitely hamper bilateral relations.

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 3 - Statement: Should fasts track business proposals must be signed between Germany and India?

Arguments:

I. No, we have already so many foreign companies doing business in India. Allowing more will cause harm to the local businessmen.

II. Yes, it will make German companies operate easily in India.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : A

Explanation

As already more foreign companies are running in India, so it is not wise to allow further more beyond limit. Local entrepreneurs should be given chance instead.

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 4 - Statement: Should all the medicine stores contain Ayurvedic medicines?

Arguments:

I. Yes through this people will get to know about Ayurveda.

II. No Ayurvedic medicines have their own standards. They should not be mixed with the general medicines.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : D

Explanation

Here none of the above two arguments have valid logics to support the given statement.

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 5 - Statement: Should programming language be made compulsory for all students at secondary level?

Arguments:

I. Yes, digital India is demanding more software engineers.

II. No, this will create unwanted pressure on the students.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : A

Explanation

Course should be implemented at basic level so that students will gain the knowledge and pressure will be less.

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 6 - Statement: Should international community stop running of big organisations like UNO?

Arguments:

I. Yes, as huge money is required to run these organisations for no cause.

II. No, in the absence of UNO the world may see another world war which can be disastrous.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : B

Explanation

For past 70 years, UNO has done a great job to continue peace in the world so argument I is very weak but argument II is very strong as we may lead to another war in the absence of organisations like this.

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 7 - Statement: Should tobacco kills and smoking is injurious essentially appear on tobacco and cigarette products?

Arguments:

I. Yes, this may create awareness for its users and in future they may avoid it.

II. No, it may hamper the selling and affect business a lot.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : A

Explanation

Argument II is very weak whereas I is strong as it focuses on health of public.

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 8 - Statement: Should scientists start believing on God?

Arguments:

I. Yes, as a human being scientists belong to some community and must believe God.

II. No, science is above of everything and if scientists start believing in God then who will do experiments.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : E

Explanation

Both of the arguments strongly hold their position and clearly justify the statement.

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 9 - Statement: Should government. pass a verdict to replace coal engines by electric engines?

Arguments:

I. Yes, air pollution can be minimised if coal engine will not be used.

II. No, we are not able to produce electricity even to fulfil our dayto-day household and official needs.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : E

Explanation

Here both I and II arguments are strong.

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 10 - Statement: Should installation of high chimneys be there at the industries?

Arguments:

I. Yes, it is required to reduce pollution from the root level.

II. No, through this the level of pollution will increase in the upper atmosphere.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : A

Explanation

More pollution in the ground level is dangerous to animals and humans residing over here. Hence; argument I is strong.

reasoning_statement_and_arguments.htm
Advertisements