Clock Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Clock. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - How many number of hours and minutes are there in between 6.14 a.m. and 8.02 p.m. on same day?

A - 2 hrs and 14 min.

B - 12 hrs and 16 min.

C - 13 hrs and 48 min.

D - 14 hrs. And 16 min.

Answer : C

Explanation

Total hour 8.02 6.14 = 1.48 min.

= 12 + 1.48 = 13 hrs and 48 min.

Q 2 - The reflex angle between the hands of a clock at 10:25 is?

A - 180o

B - 192$\frac{1}{2}^{\circ}$

C - 195o

D - 197$\frac{1}{2}^{\circ}$

Answer : D

Explanation

By hour hand $\frac{360}{12} \times \frac{125}{12} = 312 \frac{1}{2}^{\circ}$

By min hand $\frac{360}{12} \times 25^{\circ}$ = 150o

Reflex angle = 360o - (312$\frac{1}{2}^{\circ}$ - 150o) = 360o - 162$\frac{1}{2}^{\circ}$ = 197$\frac{1}{2}^{\circ}$

Q 3 - What is the angle between minute hand and the hour hand of a clock when time is 4.20?

A - 0o

B - 10o

C - 5o

D - 20o

Answer : B

Explanation

Angle traced by hour hand in 13/3 hrs = ( $\frac{360}{12}$ × $\frac{13}{3}$) = 130o

Angle traced by min hand in 20 min = $\frac{360}{12}$ × 20 = 120o

Therefore required angle = 130 - 120 = 10o

Q 4 - If a clock is started at noon then what is the angle turned by hour hand at 3.45 pm?

A - 67.5o

B - 97.5o

C - 112.5o

D - 142.5o

Answer : C

Explanation

1 min = $\frac{180}{360}$

225 min = $\frac{180}{360}$ × 225 = 112.5o

Q 5 - What should be the angle between hour hand and minute hand of a clock when the time is 6.45?

A - 66.5o

B - 67.5o

C - 68.5o

D - 69.5o

Answer : B

Explanation

$\frac{360}{12}$ × $\frac{27}{4}$ = 202.5o and $\frac{360}{60}$ × 45 = 270o

Required angle 270 - 202.5 = 67.5o

Q 6 - At what time in between 5.30 and 6.00 O`clock will the hands of a clock be at right angle?

A - 43$\frac{3}{11}$ min past 5

B - 43$\frac{7}{4}$ min past 5

C - 40 min past 5

D - 45 min past 5

Answer : B

Explanation

Hands Right Angle

55 min space in 60 min

1 min space in 60 min = $\frac{60}{55}$

40 min space in 60 min = $\frac{60}{55}$ × 40 = 43$\frac{7}{4}$

Q 7 - What is the angle between two hands of a clock at 7.30?

A - 30o

B - 45o

C - 60o

D - 75o

Answer : B

Explanation

Angle turned by hour hand in 30 minute = $\frac{1}{2}$ × 30 = 15o

Therefore required angle = 30 + 15 = 45o

Q 8 - What is the value of angle that is covered by minute hand in every 5 minute?

A - 30o

B - 35o

C - 20o

D - 25o

Answer : A

Explanation

5 Minute Hand

$\frac{360}{60}$ = 6o in one minute

5 min = 6 × 5 = 30o

Q 9 - Calculate the angle between the hour hand and minute hand of a clock at 5.40.

A - 40o

B - 50o

C - 60o

D - 70o

Answer : D

Explanation

Required angle = 240 170 = 70o

Q 10 - What will be angle between two hands of a clock at 9.50?

Clock Two Hands

A - 6o

B - 5o

C - 4o

D - 3o

Answer : B

Explanation

The angle turned by hour hand in 9 hrs, 50 min = 295o

The angle turned by minute hand in 50 min = 300o

Angle = 300o - 295o = 5o

reasoning_clock.htm
Advertisements