Mathematical Operations Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Mathematical Operations. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

In the given question if + means -, × means /, - means + and / means × then find out the answer of the following question.

Q 1 - 45 × 5/3

Options :

A - 30

B - 27

C - 18

D - 19

Answer : B

Explanation

45/5 × 3 = 9 × 3 = 27.

If 0 is to be replaced by 1, 1 is replaced by 2. 7 is replaced by 8 and 8 is replaced by 9 and 9 is replaced by 0. Then answer the following question.

Q 2 - 25 + 24 + 45 - 64

Options :

A - 55

B - 56

C - 54

D - 52

Answer : D

Explanation

36 + 35 + 56 - 75 = 52.

If 0 is written as *

1 is written as .

2 is written as .*

3 is written as ..

4 is written as .** answer the following

Q 3 - If ** is divided by , what will be the result.

Options :

A - .**

B - *..*

C - **..

D - *.*.

Answer : A

Explanation

28/7 = 4 i.e. .** hence option A.

If + means -, × means /, - means + and / means × then find out the answer of the following question.

Q 4 - 47 + 55 - 63 - 48

Options :

A - 109

B - 103

C - 107

D - 110

Answer : B

Explanation

47 - 55 + 63 + 48 = 158 - 55 = 103

If 0 is to be replaced by 1, 1 is replaced by 2. 7 is replaced by 8 and 8 is replaced by 9 and 9 is replaced by 0. Then answer the following question.

Q 5 - 136 × 19

Options :

A - 7654

B - 4323

C - 4940

D - 4325

Answer : C

Explanation

247 × 20 = 4940

Directions for question − If

+ = ×

- = +

× = ÷

÷ = -

Then answer the following question based on this information.

Q 6 - 24 × 4 - 3 + 5 ÷ 1 =

Options :

A - 10

B - 12

C - 15

D - 20

Answer : D

Explanation

Replacing the symbols the result will be 20.

Find out the two signs to be interchanged for making the equation correct

Q 7 - 19/1 + 3 - 3 × 18 = 36

Options :

A - and +

B - and ×

C - and /

D - / and +

Answer : C

Explanation

By making changes as suggested in option C, we will get the solution as given on the RHS side.

Directions for questions − If

+ = ×

- = +

× = /

/ = -

Then answer the following questions based on this information

Q 8 - 20 - 17 × 1 + 17 - 30 =

Options :

A - 50

B - 49

C - 51

D - 48

Answer : A

Explanation

Replacing symbols the result will be 50.

Find out the two signs to be interchanged for making the equation correct

Q 9 - 17 × 7 - 17/17 + 17 = 17

Options :

A - + and

B - + and /

C - + and ×

D - None of the above

Answer : C

Explanation

By making changes as suggested in option C, we will get the solution as given on the RHS side.

In the given question if + means -, × means /, - means + and / means × then find out the answer of the following question.

Q 10 - 65 + 34 + 45 + 65 - 95

Options :

A - 16

B - 19

C - 18

D - 15

Answer : A

Explanation

65 - 34 - 45 - 65 + 95 = 16. So option A is correct.

reasoning_mathematical_operations.htm
Advertisements