Statement and Assumptions Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Statement and Assumptions. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 1 - Statement: Patanjali is gaining confidence among customers in medicine industry.

Assumptions:

I. Patanjali brand belongs to Baba Ramdev.

II. Vista medicine is a great competitor of Patanjali.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : D

Explanation

Nothing can be traced about proper reason for popularity through both the assumptions.

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 2 - Statement: RBI has imposed Rs 1 crore fine on Dhanalaxmi bank for violating KYC norms.

Assumptions:

I. Dhanalaxmi Bank has recently opened its 100th branch in India.

II. RBI is very strict regarding KYC norms and its implementation.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : B

Explanation

Banks number of branches is not mentioned in the statement. Hence; assumption I is not practical but RBI is strict, so it imposed penalty. Therefore; only assumption II is practical.

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 3 - Statement: Sin tax has been included under proposed goods and service tax.

Assumptions:

I. As cascading of the tax will not be levied on alcohol and tobacco, so tax imposed on them will be less than earlier.

II. This move can encourage the manufacturers and the people who are associated with the Sin tax.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : E

Explanation

GST will reduce tax on these products. So, assumption I is practical and this can also be assumed that this move will encourage the people who are associated with it.

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 4 - Statement: In a bid to boost up investment and speed growth, the government of India has eased FDI norms for 15 sectors.

Assumptions:

I. India is following Chinas policy.

II. Indias current growth rate is very slow.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : D

Explanation

We cannot assume Indias current growth rate and in the statement it is not mentioned about China. So no assumption is practical.

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 5 - Statement: Get Fit gym is the best gym in our locality in terms of both quality and economy.

Assumptions:

I. The equipments used over here are of good quality.

II. Fees in this gym is less than others.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : E

Explanation

Gym is popular due to good equipment and low fees.

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 6 - Statement: Michalle Payne became the first horse racer female jockey to win 62 million dollars.

Assumptions:

I. Earlier female players were not associated with horse racing.

II. Now after Michalle, women will build interest in horse racing career.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : B

Explanation

We cannot assume what has happened earlier, hence; assumption I is not practical but after this victory, women will be interested in this sport. So, assumption II is practical.

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 7 - Statement: Madhya Pradesh launched M-shisksha mitra for teachers.

Assumptions:

I. It will help teachers in increasing their knowledge base.

II. Students will get quality education.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : E

Explanation

Scheme has been designed for the improvement of teachers. If teachers will get benefited then indirectly it will be the students who will get benefited.

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 8 - Statement: Anil Ambani led Reliance group will develop a 6000 megawatt solar power bank in Rajasthan.

Assumptions:

I. Reliance Power will lead an example by using natural power of sun.

II. This step may be helpful for making green environment.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : E

Explanation

Both the assumptions are practical as we can see that using solar power will be helpful only to make green environment.

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 9 - Statement: Rajasthan high court banned Santhara ritual of Jain community.

Assumptions:

I. The court wants to show that it is supreme than any religion.

II. Maharashtra high court will also take the same step.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : D

Explanation

Both the assumptions are not logical at all.

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 10 - Statement: North Korea has tested fired hydrogen bomb.

Assumptions:

I. India should make a hydrogen bomb for its safety.

II. United Nations should put a sharp eye on North Korea.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : B

Explanation

Just because one country has made hydrogen bomb does not mean that another country will also do the same but instead keeping an eye upon the country is a good practice.

reasoning_statement_and_assumptions.htm
Advertisements