- Reasoning - Home
- Reasoning - Overview
- Reasoning
Statement and Conclusions Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Statement and Conclusions. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.
Q 1 - Statement: The leaves of the Jade plant are thick and they require very less water.
Conclusions:
I. Plants having thick leaves do not require more water.
II. Jade plant survival can take place, where water is not available in abundance.
Options :
A - Only conclusion I is valid.
B - Only conclusion II is valid.
C - Either conclusion I or II is valid.
Answer : B
Explanation
The statement clearly talks about jade plant not any other. So conclusion I is not valid. Its the nature of jade plant to survive on less water. Therefore, conclusion II is valid.
Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.
Q 2 - Statement: All the security investments are subjected to market risk. Please consult your advisor and read the documents carefully before investing.
Conclusions:
I. An individual should not invest money in securities.
II. It is the work of advisor to calculate and predict the market risk accurately.
Options :
A - Only conclusion I is valid.
B - Only conclusion II is valid.
C - Either conclusion I or II is valid.
Answer : B
Explanation
If securities are subjected to market risk that does not mean that one should not invest and yes it is the duty of the advisor to assist you on future market risks. So, clearly conclusion II is valid.
Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.
Q 3 - Statement: Number of self-dependent countries nowadays is nil.
Conclusions:
I. To grow all the things within a country is merely impossible.
II. People of the country are generally lazy.
Options :
A - Only conclusion I is valid.
B - Only conclusion II is valid.
C - Either conclusion I or II is valid.
Answer : A
Explanation
Conclusion I sounds logical but conclusion II definitely not.
Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.
Q 4 - Statement: Death keeps no calendar.
Conclusions:
I. Death is the unavoidable truth that no man can avoid.
II. There is no predetermined time for the arrival of the death.
Options :
A - Only conclusion I is valid.
B - Only conclusion II is valid.
C - Either conclusion I or II is valid.
Answer : E
Explanation
Both I and II are the valid conclusions according to the given statement.
Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.
Q 5 - Statement: A recent study report shows that there are five persons present per household in urban areas whereas, the number is six in case of rural areas. The national average number is 7.
Conclusions:
I. The number of people per unit area in rural area is more than that of urban area.
II. The number of persons staying in same house is more in rural area than that of urban areas.
Options :
A - Only conclusion I is valid.
B - Only conclusion II is valid.
C - Either conclusion I or II is valid.
Answer : B
Explanation
The statement talks about the number of persons present per household not per unit area. Therefore, only conclusion II is valid.
Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.
Q 6 - Statement: Andhra bank has launched immediate banking service all across all its branches.
Conclusions:
I. All other banks yet to apply this facility for their customers.
II. All other banks have already applied this facility for their customers.
Options :
A - Only conclusion I is valid.
B - Only conclusion II is valid.
C - Either conclusion I or II is valid.
Answer : C
Explanation
Either any one of the two given conclusions can happen at one moment.
Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.
Q 7 - Statement: Currently Australia withdrew from U-19 Tournament in Bangladesh due to terrorist attack.
Conclusions:
I. Australia players are coward.
II. There are security reasons in Bangladesh.
Options :
A - Only conclusion I is valid.
B - Only conclusion II is valid.
C - Either conclusion I or II is valid.
Answer : B
Explanation
Due to security reasons, the team was forced to withdraw from the tournament.
Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.
Q 8 - Statement: British writer Kate Atkinson won costa book awards for the second time in 3 years.
Conclusions:
I. She has also won this kind of award earlier.
II. There are no other good writers in this world.
Options :
A - Only conclusion I is valid.
B - Only conclusion II is valid.
C - Either conclusion I or II is valid.
Answer : A
Explanation
We do not know about other great writers. So conclusion II is not valid. Conclusion I, on the other hand, is indirectly true and can be known by careful reading of the statement. Hence conclusion I is valid.
Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.
Q 9 - Statement: Akshay Kumar starrer movie airlift got a good word of mouth from audience.
Conclusions:
I. Film is definitely good.
II. Film will not do good business.
Options :
A - Only conclusion I is valid.
B - Only conclusion II is valid.
C - Either conclusion I or II is valid.
Answer : A
Explanation
Here film is getting good response means it is good and will do good business in box office too.
Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.
Q 10 - Statement: Shortlisted students have first division record through all academics. Sita is shortlisted.
Conclusions:
I. Sita has passed the 10th exam in 1st division.
II. Sita has passed the 12th board in 1st division.
Options :
A - Only conclusion I is valid.
B - Only conclusion II is valid.
C - Either conclusion I or II is valid.
Answer : E
Explanation
First division in all through academics means, Sita has secured first division in both 10th and 12th respectively.