- Reasoning - Home
- Reasoning - Overview
- Reasoning
Arithmetical Reasoning Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Arithmetical Reasoning. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - Rohan was thrice as old as Rakesh three years ago. If difference of their age is 5 years. Find the age of Rohan?
Options :
Answer : A
Explanation
Let the present age of Rohan = x,
Present age of Rakesh = x-5, X = 3(x-3-3)
X = 3x - 18X = 9.
Q 2 - Suresh has some grapes when he bought it from a local market near Bhubaneswar. First bunch of grapes has (1/4) as many grapes as the second bunch. If the second bunch has 3 grapes less than the first bunch, then the number of grapes in the first bunch are
Options :
Answer : A
Explanation
Let the number of grapes in the second bunch be a. Then, the number of grapes in the first bunch
= a + (1/4) * a
= (5/4) * a
So,
(5/4) * a - a = 3
5a 4a = 12
a = 12.
Q 3 - A snacks company Frays has a certain number of small boxes to pack snacks into parcels. If it packs 3, 4, 5 or 6 in a parcel, it is left with one over; if it packs 7 in a parcel, none is left over. What is the number of boxes, it may have to pack?
Options :
Answer : B
Explanation
According to the question the number is likely to be of form (L.C.M of 3, 4, 5, 6) x + 1 i.e., (60x + 1 ) and it must be divided by 7. If we will take x = 5 then it will be 301, which is divided by 7 and it is the answer.
Q 4 - Two trains are running from Jamshedpur and Kanpur towards each other. Train from Jamshedpur takes 2 hours more than that of the train from Kanpur in covering a distance of 30 km. If Jamshedpur train doubles its speed, then it would take 1 hour less than that of Kanpur. Jamshedpur trains speed is?
Options :
Answer : A
Explanation
Let Jamshedpur train's speed be a km/hr. Then, according to the question if we put it in a mathematical formula then (30/a) (30/2a) = 3
6a = 30
a = 5 km/hr.
Q 5 - In Adarsha Bidya Mandira on 26th January Republic Day, snacks packets were to be equally distributed among 175 high school children in that school. But actually on the Republic's Day, thirty five high school students were absent and therefore each student got 4 snacks packets extra. Total how many snacks packets were available for distribution?
Options :
Answer : C
Explanation
Let each student got x number of packets then, 175x = 140(x+4)
or 35x = 560
or x = 16. So 175 × 16 = 2800.
Q 6 - A is thrice good workman as B and therefore is able to finish the work 60 days less than B. Working together they will finish it in how many days?
Options :
Answer : D
Explanation
Let B takes = x days
A takes = (x-60) days.
Work done by A in 1 day = 3 times work done by B in 1 day
1/(3X-60) = 90A + B = 1/30 + 1/90 = 2/45 = 22 days
Q 7 - When Raghav Swain was born, his father Harivansh Swain was 32 years older than his brother Ranjit and his mother Urmila was 25 years older than his sister Sharmistha. If Ranjit is 6 years older than Rahul and Mrs Urmila Swain is 3 years younger than Mr. Harivansh, how old was Sharmistha when Rahul was born?
Options :
Answer : A
Explanation
When Rahul was born,
his brother Ranjits age = 6 years,
his father Harivanshs age = ( 6 + 32 ) = 38 years.
His mother Urmilas age = ( 38 - 3) years = 35 years.
His sister Sharmisthas age = ( 35 - 25 ) years = 10 years.
Hence, option A.
Q 8 - This summer vacation my grandfather has started new project on farming and some workers are employed in this regard. Among 9 men each of them working for complete 6 hours a day can complete a work in 88 days. Then if 6 men work for 8 hours a day then they can complete the job in how many days?
Options :
Answer : D
Explanation
The answer will be 99 days hence option D is the correct answer.
Q 9 - Akshay takes 8 hours to do a job. Ahmed takes 10 hours to do the same job. How long it take both Akshay and Ahmed, working together but independently, to do the same job?
Options :
Answer : A
Explanation
Akshay's one hour work = 1/8. Ahmed's one hour work = 1/10. (Akshay + Ahmed)'s one hour work = 1/8 + 1/10 = 9/40. Both Akshay & Ahmed can finish the work in 40/9 days.
Q 10 - A data is given regarding the number of pens of a local company sold in a fortnight.
15 14 16 12 15 12 18 19 16 12 15 18 17 71 19
Find out the median.
Options :
Answer : D
Explanation
arranging the numbers in ascending order we get: 12 12 12 14 15 15 15 16 16 17 18 18 19 19 71. The middle term is 16 which is median.