Series Test Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Series Test. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 1 - 20, 22, 25, 29, 34, 40, _

Options :

A - 47

B - 48

C - 49

D - 50

Answer : A

Explanation

In this series, 20 + 2 = 22, 22 + 3 = 25, 25 + 4 = 29.40 + 7 = 47. Hence 47 is the answer.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 2 - 88, 80, 70, 62, 52, 44, _

Options :

A - 33

B - 34

C - 35

D - 36

Answer : B

Explanation

The subtraction sequence is -8, -10, -8, -10. So finally 4410 = 34.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 3 - 15, 30, 90, 180, 540

Options :

A - 1080

B - 1060

C - 980

D - 970

Answer : A

Explanation

The multiplication sequence is x2, x3, x2, x3 so 540 x 2 = 1080.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 4 - 89, 100, 122, 155, 199, _

Options :

A - 254

B - 255

C - 253

D - 254

Answer : A

Explanation

The addition sequence is +11, +22, +33. So 199 + 55 = 254.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 5 - 16, 19, 24, 33, 50, _

Options :

A - 83

B - 66

C - 99

D - 74

Answer : A

Explanation

The series is +(2^1+1), +(2^2+1), +(2^3+!), .. hence option A is correct.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 6 - 456, 228, 114, 57, 28.5, _

Options :

A - 14.5

B - 14.25

C - 15

D - 17

Answer : B

Explanation

Each number is multiplied with 0.5. So 28.5 x 0.5 = 14.25.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 7 - 984, 492, 246, 123, 61.5, _

Options :

A - 30

B - 30.25

C - 30.5

D - 30.75

Answer : D

Explanation

Each number is divided by 2. So 61.5/2 = 30.75.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 8 - 221, 224, 230, 239, 251, _

Options :

A - 256

B - 266

C - 276

D - 278

Answer : B

Explanation

The addition sequence is +3, +6, +9. So 251 + 15 = 266.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 9 - 78, 234, 702, 2106, 6318, 18954, _

Options :

A - 561717

B - 56862

C - 56789

D - 98787

Answer : B

Explanation

Each number in the series is multiplied by 3. Hence option B is correct.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 10 - 789, 728, 667, 606, 545, 484, _

Options :

A - 422

B - 423

C - 555

D - 429

Answer : B

Explanation

Each number in the series is subtracted by 61. So 48461 = 423.

reasoning_series.htm
Advertisements