- Reasoning - Home
- Reasoning - Overview
- Reasoning
Ranking and Order Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Ranking and Order. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - Forty students are sitting in a row. From left, the position of Ram is 13th. Find the rank of Ram from the right end.
Options :
Answer : B
Explanation
Total number of students is 40.
From the right hand side, the rank of Ram can be written as
Total + left - 1
= 40 - 13 + 1
= 27 + 1
= 28
Q 2 - A group of mountaineers were climbing a mountain. One of them started counting his rank and found that it is 9 from the top and 38 from the bottom. Calculate the total number of mountaineers.
Options :
Answer : C
Explanation
Again it is simple. Just add the top and below rank and subtract 1 to get the total number of mountaineers.
Q 3 - The rank of Sharma is 25th from top and 26th from bottom in a list. If 13 persons have been wrongly listed and hence; will be removed, then what will be the total number of persons in the list?
Options :
Answer : B
Explanation
Before eliminating the wrongly listed names, the total number of persons present in that list will be
25 + 26 - 1
= 50
Now, as 13 persons have been wrongly listed, so total number of persons present in the list are
50 - 13 = 37
Q 4 - Rank of Sujay is 15th from the bottom in a group of 25 students. Find his rank from below if 3 new students will be added to the top of the list.
Options :
Answer : C
Explanation
Sujays current rank from top = (25 - 15) + 1 = 11
If 3 new students will be added the new rank from the top = 11 + 3 = 14
Now current rank from bottom = (25 - 14) + 1 = 12
Q 5 - Five boys are arranged in a row on a table. From left hand side. Chintu has been placed in 2nd position. Now sequentially new boy has been added on left and another on right side of the row. After how many iterations, the rank of Chintu will be 8th from right hand side? Adding one boy to the right and left counts as 1 iteration.
Options :
Answer : C
Explanation
Adding boys to the left most side will not change the rank of Chintu but adding to the right will change the rank. Before adding, the rank of Chintu is 4th from bottom. So if we calculate, we will notice that after 4 iterations, the rank of Chnitu will be 8th from the right hand side.
Q 6 - Rajshri and Shinde are ranked 8th and 12th respectively from the top among 31 students. Determine their ranks from the bottom.
Options :
Answer : C
Explanation
Total number of students present behind the rank of Rajshri = 31 - 8 = 23
Therefore Rajshris rank is 24th from below.
The rank of Shinde is = 31 - 12 = 19
This means that Shindes rank will be 20th from bottom.
Q 7 - In a row of boys, the rank of Mannu is 6th from the top and 12th from the bottom. Similarly, in another row of boys, rank of Raju is 5th from the top and 15th from the bottom. Calculate the total number of boys present in the two rows.
Options :
Answer : C
Explanation
Total number of boys present in Mannus row = (12 + 6) - 1 = 17
Total number of boys present in Rajus row = (15 + 5) - 1 = 19
Total boys in 2 rows = 17 + 19 = 36
Q 8 - Out of 50 students, rank of Sanjay is 23rd from top. What will be his rank from below?
Options :
Answer : B
Explanation
This can be simply calculated as = (total students - rank from top) + 1
Q 9 - In a row, 35 boys were sitting. From the right hand side, the position of Kajal was 7th whereas; position of Suresh from the left hand side was 9th. Meera was sitting exactly in between Kajal and Suresh. Find the position of Kajal from Suresh.
Options :
Answer : D
Explanation
Number of viewers sitting in between Kajal and Suresh can be calculated as;
35 - (9 + 7) = 19
So we can say now that 9 viewers were present in between Kajal-Meera and Meera-Suresh. So the position of Kajal is 10th from Suresh.
Q 10 - Kashyaps rank was wrongly printed as 11th from below instead of 12th. What will be his rank from top if the total number of students is 37?
Options :
Answer : D
Explanation
New rank from the top will be = (37 - 12) + 1 = 26