Blood Relationship Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Blood Relationship. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Pritish said to Priya that Priyas mothers husbands sister is Pritishs aunt. How is Priya related to Pritish?

Options :

A - Girl child

B - Sister

C - Granddaughter

D - Mother

Answer : B

Explanation

Priyas mothers husbands sister means that sister of father. Hence, Priya is sister of Pritish.

Mishra family is very famous for their home business of sweets. The owner of Mishra sweets is Govind Mishra. He has two sons. Their name are Shyam Mishra and Ram Mishra. Shyam is married to Sheela. Ranjan is father-in-law of Shyam and Snigdha is sister of Sheela. Snigdhas mothers name is Sushila. Santosh is nephew of Ram. Rams mother is Sita.

Q 2 - How is Sita related to Sheela?

Options :

A - Mother

B - Sister-in-law

C - Aunt

D - Mother-in-law

Answer : D

Explanation

Option d is correct because she is mother of her husband.

Pradhan family in Bhubaneswar is well known for their real estate business. Prashant Pradhan is the owner of the house.. Lipsa and Lipika are his two children who are girls. Lipsa is married to Sushant and Pratush is her son. Rudhisundar is husband of Lipika and Prem is their only child. Prem is grandson of Priyanka.

Q 3 - How is Prashant related to Priyanka?

Options :

A - Brother

B - Brother-in-law

C - Nephew

D - Husband

Answer : D

Explanation

Prashant is husband of Priyanka.

In a certain relationship

(a) S x T means S is brother of T

(b)S T means S is mother of T

(c)S + T means S is father of T

Q 4 - Which of the following represents that M is the son of Q?

Options :

A - M x R + Q

B - M + R x Q

C - M R + T

D - Q + M x R

Answer : D

Explanation

in option D we can observe that M is son of Q.

Q 5 - Introducing Sourav, a woman said,His wife is the only girl child of my father. How is Sourav related to that woman?

Options :

A - Husband

B - Father-in-law

C - Uncle

D - Grandfather

Answer : A

Explanation

The only girl child of the womans father is she herself. Hence the woman and Sourav has a wife-husband relationship.

Khan family in Lucknow is well-known for their bakery business. Rahim Khan is the owner of the house and he has two girl child named Shabnam and Shahida. Shabnam is married to Tariq and Sheikh is her son. Sattar is husband of Shahida and Suliemann is their only child. Suliemann is grandson of Salma.

Q 6 - How is Sheikh related to Salma?

Options :

A - Grandson

B - Son

C - Nephew

D - Brother

Answer : A

Explanation

Sheikh is son of Salmas girl child so he is her grandson.

Mohapatra family is very famous for their shopping malls. The owner of house is Umesh Mohapatra. He has two sons. Their names are Rakesh and Rohit Mohapatra. Rakesh is married to Shriti. Soumya is father-inlaw of Rakesh and Shilpa is sister of Shriti. Shilpas mothers name is Sujata. Chintu is nephew of Rohit. Rohits mother is Gita.

Q 7 - How is Umesh related to Chintu?

Options :

A - Father

B - Uncle

C - Nephew

D - Grandfather

Answer : D

Explanation

Umesh is paternal grandfather of Chintu.

In Basistha family Purvesh Basistha is the owner of house. He is married to Shraddha. Shraddha has two children and their names are Priti and Tara. Bikash has married to Priti and Ritu is Taras spouse. Lucky is the only girl child of Priti and Mama is the only girl child of Ritu. Vicky is Mamas only brother.

Q 8 - How is Ritu related to Priti?

Options :

A - Sister-in-law

B - Sister

C - Cousin

D - Mother

Answer : A

Explanation

Ritu is wife of Pritis brother. Hence the option.

Q 9 - Pointing to a person, Amitabh said to Jaya, His mother is the only girl child of your father. How is the Jaya related to that person?

Options :

A - Aunt

B - Mother

C - Girl Child

D - Wife

Answer : B

Explanation

Only girl child of Jayas father is the Jaya herself. Therefore, statement implies that Jaya is the mother of that person.

Q 10 - Sujan has a brother who has a son named John. How is John related to Sujan?

Options :

A - Son

B - Brother

C - Nephew

D - Cousin

Answer : C

Explanation

As John is Sujans brothers son so he is her nephew.

reasoning_blood_relationship.htm
Advertisements