Number Series Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Number Series. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Study the following series and answer the question.

2345273848785676489478

Which of the following is the 5th digit to the left of 12th digit from left?

Options :

A - 8

B - 3

C - 4

D - 6

Answer : B

Explanation

The 5th digit to the left of 12th digit from left is 3.

Q 2 - Study the following series and answer the question.

547348783748938949384

How many 7's are there which are immediately preceded by an even number?

Options :

A - One

B - Two

C - Three

D - Four

Answer : B

Explanation

There are only two 7's which are immediately preceded by an even number.

Q 3 - Find the next number in the following series

656745678345678

Options :

A - 8

B - 9

C - 7

D - 6

Answer : B

Explanation

The sequence is like: 6 567 45678 3456789. Hence 9 will come.

Look at the following numbers and answer the question

235 324 765 875 952

Q 4 - If all the digits are written in reverse order, then what will be the sum of 2nd highest and 3rd highest number?

Options :

A - 1097

B - 1098

C - 1099

D - 1119

Answer : C

Explanation

Addition of 532 and 567 is 1099.

Look at the following numbers and answer the question

241 422 533 279 488

Q 5 - If each number is written in reverse order, then the lowest number formed will be

Options :

A - 224

B - 142

C - 335

D - 972

Answer : B

Explanation

The number 142 is the lowest number that is formed after writing numbers in reverse order.

Look at the following numbers and answer the question

471 182 293 546 734

Q 6 - Which of the given numbers will be the highest number if all the numbers are written in the reverse order?

Options :

A - 471

B - 182

C - 293

D - 546

Answer : D

Explanation

When 546 written in reverse order will be 645, which is the highest number.

Look at the following numbers and answer the question

621 597 245 331 208

Q 7 - If all the numbers are written in the reverse order what will be the number formed if 3 is subtracted from all the digits of the 2nd highest number?

Options :

A - 462

B - 324

C - 465

D - 489

Answer : A

Explanation

After writing the numbers in reverse order, the 2nd highest number is 795. If we will subtract 3 from all the digits then the number that will be formed is 462.

Q 8 - Study the following series and answer the question.

23736479732894782945273849294956492784

How many 9's are there which are immediately preceded by an odd number?

Options :

A - One

B - Two

C - Three

D - Four

Answer : A

Explanation

There is only one 9 which is immediately preceded by an odd number.

Q 9 - Study the following series and answer the question.

7438738972345273848785676489478

Which of the following digits is 3rd to the left of 18th digit from left?

Options :

A - 7

B - 3

C - 4

D - 6

Answer : A

Explanation

The 3rd digit to the left of 18th digit from left is 7.

Q 10 - Study the following series and answer the question.

2356276478236872345273849294956492784

How many 3's are there which are immediately followed by number 6?

Options :

A - One

B - Two

C - Three

D - Four

Answer : A

Explanation

There is only one 3 which is immediately followed by the number 6.

reasoning_number_series.htm
Advertisements