- Reasoning - Home
- Reasoning - Overview
- Reasoning
Cause and Effect Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Cause and Effect. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.
Q 1 - Statements:
I. An indefinite strike has been called from the third of the next month from the employees of one of the biggest bank in our country.
II. The week long demonstrations have been withdrawn by the employees of the central government.
A - Statement I is the reason and statement II is the response.
B - Statement II is the reason and statement I is the response.
C - Both the statements I and II are the not depended reasons.
D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.
E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.
Answer : D
Explanation
Here both the statements are response of the different reasons.
The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.
Q 2 - Statements:
I. Many people visited the Jagannath temple in Puri during the weekend.
II. Few people visited the Jagannath temple in Puri during the week days.
A - Statement I is the reason and statement II is the response.
B - Statement II is the reason and statement I is the response.
C - Both the statements I and II are the not depended reasons.
D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.
E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.
Answer : E
Explanation
Both statements direct the response of some common reason.
The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.
Q 3 - Statements:
I. The banking expansion of few small banks is restricted by the reserve bank of India.
II. The bigger public sector banks like SBI and PNB are top in competition so the small banks in the private and co-operative sector are not in a position to withstand the competition.
A - Statement I is the reason and statement II is the response.
B - Statement II is the reason and statement I is the response.
C - Both the statements I and II are the not depended reasons.
D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.
E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.
Answer : B
Explanation
The small banks in private or co-operation sector are not competitive so RBI put restrictions on them. Hence, the conclusion.
The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.
Q 4 - Statements:
I. The unemployment rate has been increased drastically in the last few years.
II. A large number of candidates have applied for a peon post in UP secretariat.
A - Statement I is the reason and statement II is the response.
B - Statement II is the reason and statement I is the response.
C - Both the statements I and II are the not depended reasons.
D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.
E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.
Answer : A
Explanation
As unemployment rate is increased the number of students applying for a post is increased. So option A follows.
The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.
Q 5 - Statements:
I. All the information related to primary education and secondary education will be available to the general public as decided by the government.
II. The information related to primary and secondary education was not available to general public in the past.
A - Statement I is the reason and statement II is the response.
B - Statement II is the reason and statement I is the response.
C - Both the statements I and II are the not depended reasons.
D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.
E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.
Answer : B
Explanation
The government must have seen the unawareness of the parents and public as a strong factor in the primary and secondary education programme being not successful mainly in the rural areas. The steps indicated in statement I must, thus, have been used as a remedy.
The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.
Q 6 - Statements:
I. For the past four years, the rate of literacy has been increased in the district.
II. Those workers who are involved in the straining have been trained well by their district administrative.
A - Statement I is the reason and statement II is the response.
B - Statement II is the reason and statement I is the response.
C - Both the statements I and II are the not depended reasons.
D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.
E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.
Answer : B
Explanation
Definitely due to good conduction of the literacy workshops, the literacy rate has been increased.
The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.
Q 7 - Statements:
I. During the weekend, you can find many people visiting cinema halls.
II. It is very rare to find people visiting cinema halls on week days.
A - Statement I is the reason and statement II is the response.
B - Statement II is the reason and statement I is the response.
C - Both the statements I and II are the not depended reasons.
D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.
E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.
Answer : E
Explanation
Both the statements implies that the reason is common, like long working hours, school and colleges etc.
The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.
Q 8 - Statements:
I. A large female elephant was dead on the road of the locality today morning.
II. Police cordoned the local area for 1 hour this morning.
A - Statement I is the reason and statement II is the response.
B - Statement II is the reason and statement I is the response.
C - Both the statements I and II are the not depended reasons.
D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.
E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.
Answer : A
Explanation
Clearly due to the death of the elephant police cordoned the local area.
The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.
Q 9 - Statements:
I. People have started ignoring the advice of government.
II. Price of oil and petrol are to be reduced by 5% from this evening.
A - Statement I is the reason and statement II is the response.
B - Statement II is the reason and statement I is the response.
C - Both the statements I and II are the not depended reasons.
D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.
E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.
Answer : C
Explanation
Both are not depended reasons that have no relation among each other.
The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.
Q 10 - Statements:
I. Despite mere infrastructure, Manipur has produced some great talents in athletics.
II. By seeing the talent, the union cabinet has proposed to build a sports university in Manipur.
A - Statement I is the reason and statement II is the response.
B - Statement II is the reason and statement I is the response.
C - Both the statements I and II are the not depended reasons.
D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.
E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.
Answer : A
Explanation
Here talent in Manipur is the reason and proposal to build a university is response. Hence option A is the answer.