- Reasoning - Home
- Reasoning - Overview
- Reasoning
Assertion and Reasoning Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Assertion and Reasoning. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - Assertion (A): Pakistan imports cotton from Iraq.
Reason(R): Pakistan has most of the cotton mills.
A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
Answer : E
Explanation
There is no such scenario that happens between Pakistan and Iraq.
Q 2 - Assertion (A): Iltumish had a daughter named as Razia Sultan.
Reason(R): She was constantly opposing the authority.
A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
Answer : C
Explanation
Iltutmish belonged to ruling a dynasty of slaves and Razia sultan was his daughter.
Q 3 - Assertion (A): The flow of Narmada river is towards west.
Reason(R): Narmada river terminates at Bay of Bengal.
A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
Answer : C
Explanation
Narmada River flows towards west direction but it falls into the Arabian sea.
Q 4 - Assertion (A): James Watt had discovered the steam engine.
Reason(R): From the flooded mines, peoples used to face problems while taking out water.
A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
Answer : A
Explanation
Due to the problem stated in Reason, James Watt invented steam engine.
Q 5 - Assertion (A): As compared to Delhi, Simla is very cold.
Reason(R): Simla is present at higher altitude than Delhi.
A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
Answer : A
Explanation
Places at higher altitude are colder.
Q 6 - Assertion (A): More sag can be observed in the transmission lines in summer season.
Reason(R): More heat is the reason for the sag of the lines.
A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
Answer : A
Explanation
As transmission lines are metallic, hence they tend to expand more in summer season.
Q 7 - Assertion (A): The materials which have high melting points are used in the fuse.
Reason(R): It is the work of the safety fuses to provide resistance against the electric current.
A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
Answer : E
Explanation
The materials that have low melting point are used in the fuse so that upon the flow of heavy current it will melt and protect the other circuits.
Q 8 - Assertion (A): As compared to the outside countries, the milk production is very less in India.
Reason(R): The animal bearers are not in the good condition.
A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
Answer : C
Explanation
R is not true and the production is low because of improper breeding.
Q 9 - Assertion (A): If you want to produce aluminium then you need electricity in cheap rate.
Reason(R): For the extraction of aluminium from its ores, heavy electricity is required.
A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
Answer : A
Explanation
It is correct that for the extraction of aluminium from ores, heavy electricity will be required.
Q 10 - Assertion (A): Tughlaq was considered a mad king.
Reason(R): Though he had many ideas, they were not practical.
A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
Answer : E
Explanation
Both the sentences are giving false information.