Cube and Cuboid Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Cube and Cuboid. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - How many cubes will be formed having no face varnished?

A - 88

B - 66

C - 74

D - 64

Answer : D

Explanation

Here x = 6. So x - 2 = 6 - 2 = 4. 4 × 4 × 4 = 64. Hence option D is the answer.

Q 2 - From the above cube, how many tiny cubes will be formed having only three faces varnished?

A - 6

B - 7

C - 9

D - 8

Answer : D

Explanation

The answer is the number of corners available which is 8. Hence option D is the correct answer.

Q 3 - How many cubes will be formed having only three faces varnished?

A - 8

B - 7

C - 9

D - 1

Answer : A

Explanation

The answer is the number of corners available which is 8. Hence option A is the correct answer.

Q 4 - Stalin has a cube whose each portion is of 24 cm. If he wants to cut tiny cubes of portion 8 cm each, then how many such cubes will be possible for him?

A - 64

B - 27

C - 45

D - 70

Answer : B

Explanation

Here x = (24/8) = 3

So number of cubes = 3 × 3 × 3 = 27. Hence option B is correct.

Q 5 - A big cube whose all the corners are named as A, B, C, D, E, F, G and H. Its each portion is of 20 cm length. The cube is segmented into tiny cubes and length of the portion of each tiny cube is 4 cm. Then how many such cubes are possible?

A - 25

B - 85

C - 125

D - 64

Answer : C

Explanation

To find the number of tiny cubes, first we have to find x. So x = (20/4) = 5. So number of tiny cubes = 5 × 5 × 5 = 125. Hence option C.

Q 6 - A big cube is having 9 cm portion and the tiny cubes cut out of it is having 3 cm for each portion. How many tiny cubes will be formed such that each face of these cubes is surrounded by other cubes?

A - 1

B - 2

C - 3

D - 4

Answer : A

Explanation

Here x = 9/3 = 3. Such cubes can be found by following method. x 2 = 3 - 2 = 1. 1 × 1 × 1 = 1. So, number of cubes that will be formed such that each face of these cubes is surrounded by other cubes is only one.

Q 7 - Baghdatis has a cube which has length of 10 cm, breadth of 8 cm, and height of 5 cm and is segmented into tiny cubes. How many such tiny cubes can be formed?

A - 650

B - 422

C - 400

D - 450

Answer : C

Explanation

number of cubes can be formed = length × breadth × height

= 10 × 8 × 5 = 400.

Q 8 - How many cubes will be formed having only three faces varnished?

A - 6

B - 7

C - 8

D - 18

Answer : C

Explanation

The answer is the number of corners available which is 8. Hence option C is the correct answer.

Q 9 - A big cube is segmented into tiny cubes and each portion of the tiny cubes is of equal length. The total number of tiny cubes formed is 343. Each portion of the tiny cubes is 2 cm. Find out the length of each portion of the original bigger cube.

A - 12

B - 19

C - 14

D - 10

Answer : C

Explanation

Total number of tiny cubes = 343. Cube root of 343 is 7. So x = 7. By formula, portion of big cube = 7 × 2 = 14. Hence option C is correct.

Q 10 - A cube is segmented into 1331 equal tiny cubes. Before dividing the cube, each face of it is varnished in different colours. How many tiny cubes will be formed having more than one colour?

A - 164

B - 132

C - 116

D - 531

Answer : C

Explanation

Here x = Cube root of 1331 = 11. More than one colour means two or more colours. So total number of cubes whose two faces are varnished is = (x - 2) × number of edges = (11 - 2) × 12 = 108. The cubes having three faces varnished are the number of corners = 8. So total number of required cubes = 108 + 8 = 116. Hence option C is the answer.

reasoning_cube_and_cuboid.htm
Advertisements