Word Formation Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Word Formation. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - A chained structure of letters are numbered as 1,2,3,4,5 and 6. In the options, four possible arrangements of these numbers are given. Choose the option so that it forms a meaningful word.

P L Y C O M

1 2 3 4 5 6

A - 1,4,3,2,5,6

B - 4,5,6,1,2,3

C - 6,5,4,3,2,1

D - 1,2,3,4,5,6

Answer : B

Explanation

The word is COMPLY.

Q 2 - Pick a synchronised word that can be created from the letters of the given word.

RHYTHMIC

A - MYTH

B - MIST

C - MONK

D - MATH

Answer : A

Explanation

The answer is MYTH.

Q 3 - Pick a synchronised word that can be created from the letters of the given word.

SUBLIMATION

A - LIMITATION

B - LIME

C - NATION

D - SALT

Answer : D

Explanation

The answer is SALT.

Q 4 - If there is a possibility of any other meaningful word with second, fourth and sixth letters of the following word, which of the following will be the middle letter? For no other possibilities, X is the answer. If more than one such word can be made, give M as answer.

MASSACRE

A - A

B - S

C - C

D - X

E - M

Answer : D

Explanation

The letters are A S C from which no words are possible.

Q 5 - If there is a possibility of any meaningful word with the second, fourth and sixth letters of the following word, which of the following will be the middle letter? X is the answer for no other possibilities. If more than one such word can be made, give M as answer.

DANGER

A - A

B - G

C - R

D - X

E - M

Answer : A

Explanation

The letters are A G R. from which we can make a word RAG whose middle letter is A.

Q 6 - Observe the arrangement of the series of letters MDNARO. The logical arrangement can give which of the following meaningful word?

A - RANDOM

B - RAMBO

C - RACKET

D - MADONA

Answer : A

Explanation

Word length of the question and option B does not match. The non availability of letter K from option C and double A from option D in the given series, rejects both too.

Q 7 - Consider the following jumbled letters EGANOR. Starting from its left numbering can be done starting from 1 up to 6. Choose the following structure of numbers that gives a meaningful word.

A - 341265

B - 123456

C - 563421

D - 563124

Answer : C

Explanation

The right word is ORANGE.

Q 8 - Consider the following arrangement :

A B C D E F G H I J K L M

N O P Q R S T U V W X Y Z

Taking 1st 3 letter from the right hand side of the 1st row, how many meaningful words can be formed?

A - 1

B - 2

C - More than 2

D - No words can be formed

Answer : D

Explanation

No meaningful words can be formed from the letters M, K, L.

Q 9 - Taking the letters T, O, P, how many possible structures of meaningful words can be formed?

A - 1

B - 2

C - 3

D - More than 3

Answer : C

Explanation

The words are POT, TOP, and OPT.

Q 10 - Consider the following arrangement :

A B C D E F G H I J K L M

N O P Q R S T U V W X Y Z

Take the 2nd, 5th and 9th letter from the right hand side of the 1st row. Similarly take 9th and 5th letter from the left hand side of the 2nd row. Now form a word that will indicate a part of human body and hence determine the 4th letter from its left.

A - V

B - E

C - Q

D - None of these

Answer : B

Explanation

The correct word is LIVER.

reasoning_word_formation.htm
Advertisements