Odd Man Out Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Odd Man Out. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - 540,520,490,460,400

Options :

A - 540

B - 460

C - 400

D - 490

Answer : B

Explanation

The subtraction sequence is -20,-30,-40,-50,-60. So 490 - 40 = 450.

Q 2 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - Drumsticks

B - Lime

C - Orange

D - Citron

Answer : A

Explanation

All other fruits are sources of vitamin C.

Q 3 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - Pune

B - Darjeeling

C - Shimla

D - Ooty

Answer : A

Explanation

All other cities are hill stations.

Q 4 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - Horse

B - Fox

C - Unicorn

D - Jackal

Answer : C

Explanation

Unicorn is a comic character.

Q 5 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - Chin

B - Tongue

C - Palate

D - Teeth

Answer : A

Explanation

Except chin, all other are inside mouth. Hence option A is correct.

Q 6 - 984, 492, 246, 120, 61.5

Options :

A - 61.5

B - 492

C - 984

D - 120

Answer : D

Explanation

Each number is divided by 2. So 120 is odd man.

Q 7 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - Andaman and Nicobar

B - Sri Lanka

C - Malaysia

D - Java

Answer : C

Explanation

Except Malaysia, the others are islands.

Q 8 - 224, 230, 240, 248, 260, 266

Options :

A - 224

B - 240

C - 266

D - 248

Answer : B

Explanation

The addition sequence is +6,+12,+6,+12 so 240 is an odd man.

Q 9 - 6120, 6122, 6125, 6129, 6134, 6140, 6200

Options :

A - 6200

B - 6140

C - 6129

D - 6122

Answer : A

Explanation

6120 + 2 = 6122, 6122 + 3 = 6125, 6125 + 4 = 6129.6140 + 7 = 6147. Hence 6200 is the answer because it is odd man.

Q 10 - 94, 564, 3384, 20304, 121888

Options :

A - 121888

B - 94

C - 564

D - 20304

Answer : A

Explanation

Each number in the series is multiplied with 6. Hence the option A is correct because 121888 is an odd man.

reasoning_odd_man_out.htm
Advertisements