Theme Detection Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Theme Detection. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Government is working hard on implementing new schemes in the commercial sector. Through the implication of online banking and M-wallet system, transparency of the transactions are tried to be maintained. All the government trading is now done online. Systems have been modified so that people can also pay through mobile.

Through this passage, the author is trying to say that;

Options :

A - The government is trying to move towards the E-commerce sector.

B - Internet is important nowadays

C - It is better to do the transactions online.

D - Online banking and M-wallet systems are important for online transactions.

Answer : A

Explanation

Business transactions done through the Internet is called E-commerce.

Q 2 - Using a plastic bottle for more than 6 months is dangerous for health. This is because after a certain period of time the elements used to prepare that bottle start changing their properties and they tend to become more toxic which in turn mix with the material that you put inside that bottle. So next time you are buying a bottle, make sure that you change it within 6 months.

Through this passage the author is exactly trying to say that;

Options :

A - Using of plastic bottles is not good.

B - Instead of plastic, go for any other material

C - Do not use any plastic bottle for more than 6 months.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

A careful reading of the passage along with the options can lead us to the correct answer.

Q 3 - Counting the most recent one, it will be three times that Pakistan has crossed the LOC since the beginning of this year. There has been many misfiring on the border and that resulted in the death of 7 Pakistani and 4 Indian soldiers. India has always maintained itself as a peace-loving country, avoiding unnecessary strict war actions but this time the water has gone above the head level.

The author is trying to say that

Options :

A - India should remain silent on this matter.

B - India should go for a bilateral talk again with Pakistan giving them one last chance.

C - It is the time that India should take strict action and should declare war against Pakistan.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

The use of the phrase The water has gone above the head level best defines the answer.

Q 4 - Online shopping trend has completely changed the face of shopping. Earlier people used to go to the market and visit 3-4 shops before buying any product to ensure that they are investing their money on correct items but now, with a click of button they can get a wide range of products showing their price with pictures.

Through this passage, one thing can be inferred that

Options :

A - Local vendors are going to close their businesses.

B - Online shopping has made shopping easier.

C - People should know the use of Internet to do online shopping.

D - None of the above

Answer : B

Explanation

Nowhere in the passage it has been mentioned anything like the assumptions given in option A and option C.

Q 5 - Depletion of the ozone layer is the main point of concern nowadays in this world. Due to the over-utilization of ACs in cars and other industries, heavy amount of carbon monoxide and carbon dioxide is emitted and these are creating pit holes in the ozone layer. This may lead to the entry of more and more harmful rays into the earth.

Which statement best supports the passage?

Options :

A - Ozone layer is important to be secured.

B - No one is paying attention in preserving ozone layer.

C - Care should be taken to preserve the ozone layer.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Option C best describes the theme of the passage.

Q 6 - Since the release of the book The secret, the law of attraction has become a universal area of interest. Everybody tried to know whether a strong positive possession towards anything will make you closer to that thing in reality. Though many have complained about the procedure to be just rubbish, many actually showed how their life changed after following the procedures.

The statement that supports the passage is

Options :

A - Law of attraction does not exist.

B - Law of attraction exist.

C - Law of attraction may or may not work.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Option C best describes the theme of the passage.

Q 7 - After Moscows home world athletics championships, a popular Russian pole vault lady champion announced her permanent retirement. This double Olympic champion was none other than Yelena Isinbayeva.

From the above passage, the statement that best supports the theme of the passage is:

Options :

A - Yelena loves her country very much.

B - Yelena is the best pole vault player world has ever seen.

C - Yelena is also a very good human being.

D - Moscow is the luckiest city for Yelena.

Answer : A

Explanation

Yelena loves her country so she had decided to quit in her country. Hence, option A is the right answer.

Q 8 - In Spain, an over-speeding train derailed here recently. And in the accident 78 people were killed. Many were taken to hospital near the north-western city of Santiago de Compostela in Spain. Spain has declared three days of national mourning over the crash. Investigation report suggests that the drivers are not the experienced one.

From the above passage, the statement that best supports the theme of the passage is:

Options :

A - The high speed train drivers must have good experience before being appointed as drivers.

B - Spains train service is worst.

C - Spain should increase its land route transportation through buses.

D - Spains train technology is not up to mark.

Answer : A

Explanation

From the above passage, the statement that best supports the theme of the passage is option A, as life of a huge number of people is dependent on the drivers so they must be experienced ones before entering into this job.

Q 9 - There is no new surprise in the communal violence outbreak that occurred in Arakan state of Myanmar in between Buddhists and Muslims but every time localities feel that this strife wont be the last one either.

From the above passage, the statement that best supports the theme of the passage is:

Options :

A - Communal strike is common in Myanmar as religious tolerance is negligible.

B - Buddhists in Myanmar are bad people.

C - Muslims in Myanmar are bad people.

D - Buddhists and Muslims in Myanmar should learn peace from their Indian counterparts.

Answer : A

Explanation

From the above passage, the statement that best supports the theme of the passage is option A.

Q 10 - India is well known globally for its finest art that one can witness in many famous temples present over here but it is a matter of shame that we are soon going to lose that credit too. By this statement, what does writer prefer to say?

Options :

A - Indian government should stop focusing on other matters, rather should give primary importance to this.

B - India has already lost some other credits like this too in past.

C - People of India should argue with their government for the same.

D - None of the above follows.

Answer : B

Explanation

The use of word too in the sentence does say that India has lost some similar credits in past.

reasoning_theme_detection.htm
Advertisements