- Reasoning - Home
- Reasoning - Overview
- Reasoning
Situation and Reaction Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Situation and Reaction. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - A software company is coming to your college to recruit 4th year students. What should be important for a candidate?
Options :
A - To know his cost to company.
B - Career opportunities in this company.
C - Opportunities for a new comer to grow in the company and represent his ideas and thoughts.
Answer : D
Explanation
All the options are important as a new company is coming to the college, a student must know the salary structure, growth prospects, and career opportunities.
Q 2 - You are travelling in a bus and the conductor has forgotten to make your ticket.
Options :
A - Simply ask the conductor to make your ticket.
B - Dont do anything and get off from bus.
C - Always try to travel in that bus as there are chances of free travelling.
D - Next time you travel in that bus reimburse double of your estimated ticket amount.
Answer : A
Explanation
In such a situation, the best possible reaction is simply ask the conductor to make your ticket.
Q 3 - In the exam hall, the student behind you is constantly disturbing you.
Options :
B - Get off from your seat and request the invigilator to change your seat.
Answer : D
Explanation
This is the best possible reaction as exam is going on you cant shout at him.
Q 4 - While walking down on a road, you saw a thief grabbed the necklace of a woman and ran towards you.
Options :
A - Get away from the thiefs running path.
B - Shout thief thief so that others will come to catch him.
C - Come in the way of the thief and try to grab him, at the same time call for others to help.
Answer : C
Explanation
Taking photograph giving it to the woman is a very late process so try to grab him first and call others for help.
Q 5 - While attending a dinner party at your in-laws, your brother in law offer sweets to you when your stomach is full. You will
Options :
A - Have a frowning face towards him.
Answer : C
Explanation
Only conclusion C follows. Because they are your in-laws so you cant be angry upon them and also your stomach is full so you also cant accept sweets.
Q 6 - While riding a bicycle, the back tyre of your cycle is punctured.
Options :
C - Repair the puncture and check other parts of it.
D - Next time promise yourself that you will never ride a bicycle.
Answer : C
Explanation
The best reaction in such a situation is to repair puncture and check other parts of it.
Q 7 - An unknown person has given you a parcel of sweets. You will
Options :
A - Take that parcel and share with your family members.
B - Refuse to accept that parcel.
C - Close the door on his face.
D - Dont refuse it as he may be from your neighbourhood but dont eat the sweets.
Answer : D
Explanation
option D is the correct reaction.
Q 8 - Your younger sister is interested in dancing.
Options :
A - Slap her for not concentrating on her studies.
B - Try to bring her interest towards singing as it has good career.
Answer : C
Explanation
Dancing has charm and it provides a good career so option C is right.
Q 9 - You are not able to succeed in your final exam.
Options :
A - Now it is time for you to commit suicide.
B - Now it is time to gather fail students and sit on a strike.
C - Now it is time for you to pack your bags and become a farmer.
Answer : D
Explanation
Option D is the real solution or reaction to be taken in such a situation.
Q 10 - Your neighbour is constantly disturbing you relating to boundary issue.
Options :
A - Hire some men and threaten them.
Answer : B
Explanation
option B is the right step for such a situation.